Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
. .

 

    Νίκος Σηφουνάκης

        Αρχιτέκτονας

τ. Βουλευτής- Υπουργός

  Ζαλοκώστα 5 Αθήνα                                                                           Πέμπτη 04 Φεβρουαρίου 2021                                                                                      

 

Προς
τον κύριο
Χαράλαμπο Αθανασίου

Βουλευτή Λέσβου

 

 

Αυτό τον καιρό γίνεται στα Μ.Μ.Ε. της Λέσβου, αναφορά για το θέμα της εγκατάστασης στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, Λειτουργιών του Εφετείου Β. Αιγαίου.

Είναι γνωστό ότι μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων ιδρύθηκε, από την Κυβέρνηση της οποίας ήμουν μέλος, με Προεδρικό Διάταγμα το Εφετείο Β. Αιγαίου, Π.Δ. 28/2011, φεκ Α: 80/13.04.2011.

Εσείς με την ιδιότητά σας τότε του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών, αλλά και του μετέπειτα Υπουργού Δικαιοσύνης, γνωρίζεται πολύ καλά όλο το ιστορικό, έχοντας συμμετάσχει σε εκείνες τις προσπάθειες.

Προσωπικά γνωρίζοντας τον οικοπεδικό χώρο του Δικαστικού Μεγάρου, είχα εντοπίσει τα ερειπωμένα κτίσματα της πίσω πλευράς του.

Σε συνεννόηση με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Κατσανίδη, μετά από συσκέψεις τις οποίες προκάλεσα ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και επιτόπου αυτοψίες, με την Προϊσταμένη της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων (Μ. Δανιά), και τον Πρόεδρο της ‘’ΘΕΜΙΣ- Κατασκευαστικής’’ (Β. Χανδακά):

-          Η ‘’ΘΕΜΙΣ- Κατασκευαστική’’ τον Ιούνιο του 2011 κατέθεσε κτηριολογικό πρόγραμμα, προτείνοντας επιμέρους αρχιτεκτονικές λύσεις, για την κατασκευή κτηρίου του ‘’Εφετείου και Εισαγγελίας Εφετών’’  στον χώρο των υπαρχόντων ερειπίων.

Συνημμένα σας αποστέλλω:

·         Αντίγραφο του κτηριακού προγράμματος και σχέδια των επιμέρους αρχιτεκτονικών λύσεων που προτάθηκαν.

·         Αντίγραφο επιστολής μου στις 23 Ιουνίου 2011 προς τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, προτείνοντας μια προσωρινή λύση στέγασης ενόψει της έναρξης λειτουργίας του εφετείου στις 16 Σεπτεμβρίου 2011.

·         Φωτοτυπία φωτογραφίας του κτηρίου το οποίο βρίσκεται παραπλεύρως του Δικαστικού Μεγάρου και έναντι της Γραμματείας Αιγαίου, ιδιοκτησίας οικογένειας Βιτούλια το οποίο προτάθηκε προς ενοικίαση, έως ότου κατασκευαστεί το νέο κτήριο.

Προβαίνω σε αυτή την πρόταση προς εσάς διότι αντιλαμβάνεστε ότι, θα δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος δικαστικός χώρος, και ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και στη Λέσβο πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα έργο από ίδιους πόρους ή με ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ.

Η αρμόδια πλέον Κατασκευαστική υπηρεσία του Δημοσίου ‘’ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.’’ θα πρέπει να προχωρήσει στην οριστική μελέτη προκειμένου το έργο να είναι ώριμο προς ένταξη.

Προσωπικά αλλά και ο Πολιτιστικός Φορέας μας ‘’Εταιρεία Αρχιπέλαγος’’, ευχαρίστως να συνεισφέρει με τους αρχιτέκτονες μέλη του στην εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης εφόσον μας ζητηθεί.




Νίκος Σηφουνάκης